SAYGI

Hayatımız buyunca bir çok insanla tanışırız. Gerek iş için,gerek sosyal faaliyetlerde,gerek komşulukta,okulda,yolculukta.
Tanıştığımız insanların hepsini seveceğiz diye bir şey yoktur,ama ne olursa olsun saygı duymak zorundayız kişilere.
Peki saygı nedir? Saygı bir çok şeyi kapsayan geniş bir duygudur. Zevklerimizi,duyu organlarımızı,davranış biçimlerimizi,bakış açımızı,ifade edişlerimizi,tepkilerimizi.
yeme alışkanlıklarımızı kısaca var oluşumuza kadar bir çok şeyi içine alır.
Ben kırmızı rengini çok severim ama diğer arkadaşlarım farklı renkleri seviyor olabilir.
Örnek verecek olursak Ayşe siyahı.Fatma yeşili.berk maviyi sevebilir. Ben kırmızı seviyorum sizlerde o rengi seveceksiniz demek kişilerin zevklerine saygısızlık olur.
Herkes sıra beklerken sıranın önüne geçmek beklememek haklara saygısızlık olur. Bir annenin bir babanın bile çocuğuna saygısı olmalıdır. Çocuktur bizden küçüktür diye düşünmemeliyiz.
Onunda hakları,zevkleri,kendini ifade ediş biçimleri vardır. Tıpkı bizlerde olduğu gibi.
Bir hastaya öncelik tanımak. Otobüste yaşlılara hamilelere çocuklulara sakatlara yer vermek. Paylaşmak bile bir saygıdır.
Saygı nasıl elde edilir peki. Saygı öncelikle kazanılır hak edilir karşılıklı bir şeyler paylaştıkça büyür gelişir ve kendini ifade etmeye başlar. Saygı duyduklarımız duymadıklarımız.
Siz kendinize yapılmasını istemediğiniz bir hareketi yada bir eylemi karşınızda ki insana yaparsanız bu davranışınızdan dolayı kimse sizin fikir ve düşüncelerinize saygı duymaz.
Saygı olmayan yerde değer öz veri sevgi fedakarlık güvende olmaz.
Bir anlamda hayat daha doğrusu birlikte yaşadığımız insanlarla ölene kadar bir arada kalabilmemiz saygıdan geçer. Birbirimizi tanımak.Kültür ve değerlerimize önem vermek,dilimize dinimize saygı duymakla başlar.
Bir toplumun bir arada kalma ölçüsü, birbirini anlaması, sevebilmesi.kabullenebilmesi saygıyla oluşur.
Saygının olduğu yerde barış,güven,hayata pozitif bakabilmek,anlayabilmek ve kavrayabilmekte olur.

Sevgi ve bağlılık karışımı bir duygudur. Hürmet göstermektir. Birinin önemsenmesinden, üstün görülmesinden kaynaklanan ve o kişiye değerini belirtecek biçimde davranılmasına sebep olan duygudur. Hatır gözetme, hatır saymadır. Bazı şeyleri önemseme ve onları zedelemekten çekinmedir. Kutsal sayılan şeyleri yüceltme duygusudur. Takdir ettiğini göstermektir. Değeri, üstünlüğü, yararlılığı, kutsallığı kabullenme dolayısıyla bir kimseye ya da bir şeye karşı dikkatli, özenli ve ölçülü davranmaya sebep olan sevgi duygusudur. Değer bilmek, itibar etmektir. Bir kimseyi, bir başkasına yakın ilgi ve sevecenlik göstermeye, gerektiğinde özverili davranmaya iten duygudur. Saygı karşımızdakine onu düşündüğümüzü hissettirmektir. İnsanların dili, ırkı, cinsiyeti ne olursa olsun, ayırmadan farklılıklarını kabul etmektir. Saygı, insanların arasındaki olumsuzlukları olumluya çeviren bir bağ, insanlar arasındaki en güzel iletişim kapısıdır. Kendine ve başkalarına değer vermek, çevresinden değer görmektir.

Yayın: 03.04.2018 - Güncelleme: 03.04.2018 12:54 - Görüntülenme: 42
Kaynak: Okul